2. Meer dan regels

Hoe graag we het ook zouden willen, vaak weten nieuwe leden en hun ouders niet hoe het er aan toe gaat in een sportclub. Ze hebben weinig ervaring met de sportclub als organisatievorm. Hoe raar het voor de doorgewinterde sportmedewerker ook mag klinken: begin dus met uit te leggen hoe de sportclub werkt.

Een sportclub organiseert in eerste instantie sportieve activiteiten. Daarnaast organiseert de club echter ook tal van extra-sportieve activiteiten. Hiervoor steunt een sportclub op (onbezoldigd) vrijwilligerswerk. Trainers en begeleiders zijn niet fulltime met de club bezig en oefenen ook nog een job uit. Ook bestuursleden zijn vrijwilligers en zetten zich tijdens hun vrije tijd in voor de werking van de sportclub. Expliciteer deze zaken voor nieuwe leden.

Het kan zijn dat ouders een professionele omkadering verwachten in ruil voor hun lidgeld, zoals bijvoorbeeld op school. Ze zien immers mooie terreinen, duur materiaal en overschatten vaak de financiƫle middelen waarover een club beschikt. Andere ouders weten helemaal niet wat ze kunnen verwachten en houden zich maximaal op de achtergrond.

Leg nieuwe leden en hun ouders uit waarom iets georganiseerd wordt zoals het georganiseerd wordt. Vertel hen waarvoor het lidgeld dient. Het meegeven van referentiekaders is belangrijker dan het meegeven van regels.